12 februari, 2014
Klimatpåverkan minskar med mellan 3 och 80 procent när man tillämpar klimatcertifieringens regler.
Nu presenterar vi klimatprojektets underlag som visar hur mycket klimatpåverkan minskar när man tillämpar regelverket.
Siffrorna är beräknade på hur mycket klimatpåverkan minskar jämfört med en vanlig gård, och ska förstås tolkas med försiktighet. De ger en indikation på hur mycket klimatpåverkan kan minska när regelverket tillämpas. Ur rapporterna:
Driftsinriktning | Minskad klimatpåverkan, % | Kommentar |
Nötkött | 3-7 | |
Växtodling | 10-15 | Beräkningen gäller höstvete av kvarnkvalitet, höstraps och matpotatis |
Kyckling och ägg | 8 | Inte inkluderat växthusgasutsläpp från sojaodlingens markanvändning |
Kyckling och ägg | 20-25 | Inkluderar växthusgasutsläpp från sojaodlingens markanvändning |
Grisproduktion | 10-15 | Inte inkluderat växthusgasutsläpp från sojaodlingens markanvändning. Om denna inkluderades skulle regelverket bidra till ca ytterligare 4-5% minskning av klimatpåverkan. |
Mjölk | 10-15 | Beräknat utifrån en konventionell produktion |
Mjölk | 5-10 | Beräknat utifrån en ekologisk produktion |
Växthus | 80 | Beräkningen är utförd av Cascada AB, ej SIK. |