Klimatcertifierat nötkött lanserat i landsbygdsministerns närvaro.

Den 10 maj presenterades det första nötköttet som klimatcertifierats enligt Svenskt Sigills tilläggscertifiering för klimat. – För oss är det viktigt att göra vad vi kan för att minska nötkreaturens klimatpåverkan, säger Odd Norman på Ejmunds gård.

Odd och Maud Norman bedriver köttdjursuppfödning vid Roma Kloster på mellersta Gotland. De har idag omkring 700 djur och de flesta är köttraskorsningar av Angus, Hereford och Simmental. Betesmarkerna består delvis av naturbeten med stor biologisk mångfald. Djuren är valda för att de växer bra trots magra beten och för att de ger ett gott kött.

– Vi har goda förutsättningar för att klara klimatkraven, men det är ändå ett stort jobb att bli certifierad och man ska dokumentera sina åtgärder så att de kan kontrolleras, säger Maud som sköter det mesta av pappersarbetet.

Läs mer i pressmeddelandet här.