Findus klimatcertifierade ärtor – på galamiddagen till Årets Kock

Findus var först ut med klimatcertifierade grönsaker redan i fjol, då med blad-/och örtgrönsaker som spenat, grönkål och dill. I förra veckan stod det klart att de femhundratal odlare som odlar Findus ärter enligt noggranna kriterier för miljö, smak och kvalitet blivit klimatcertifierade enligt Svenskt Sigills standard. Andreas Hedlund, Årets Kock 2002 och ansvarig för banketten på Årets Kock finalen 2012, valde att servera Findus ärter till gästerna från Sveriges kockelit och deras gäster.

– Hårt arbete och kärlek till maten och jordarna ligger bakom de framgångar vi nu kan skörda. Det finns ingen genväg till kanske världens sötaste, mjällaste och mest miljövänliga ärter, bara 50 år av engagemang och passion, säger Enar Magnusson, Senior Advisor på Findus Jordbruksavdelning, och f.d Jordbrukschef på Findus.

Ordförande i ärtodlarföreningen, Kjell Svegrup i västra Skåne, odlar ärter för Findus sedan tjugo år tillbaka enligt odlingskonceptet Low Input Sustainable Agriculture. Han ser många fördelar med en tredjepartscertifiering då det underlättar för odlarna att kommunicera det miljöarbete de gör, och det hjälper för konsumenterna att välja mat som både är god, näringsrik och miljövänlig.

– Jag tror att konsumenterna vill äta mat som värnar om klimatet och miljön. Problemet är att det har varit svårt att kommunicera allt det arbete vi gör på gården. Certifieringen av ärterna är win win. Vinnare är konsument, producent, miljö – som sagt hela moder jord, säger Kjell.

Findus ärter odlas av ett femhundratal noggrant utvalda kontraktsodlare runt om i Skåne och södra Halland. Ärterna skördas på exakt den dagen då ärtan är som bäst och fryses in inom tre timmar för att behålla sin söta smak, mjällhet och vitaminer.

Findus skördar ungefär 30 miljoner kilo ärter varje säsong. Varje skörd anordnas en ”Ärtsafari” som är öppen för allmänheten. 25 000 har besökt ärtsafarin sedan starten sommaren 1986. Biljetterna släpps under våren på findus.se

 

För mer information kontakta:

Enar Magnusson, Senior Advisor Findus Jordbruksavdelning på email enar.magnusson@se.findus.com
eller telefon 042 – 86 000 

Anna Broekman, Kommunikationschef, Findus på email anna.broekman@se.findus.com
eller telefon 042 – 86 000

Anna Richert, Projektledare Svenskt Sigill på email anna.richert@sigill.lrf.se
eller telefon 08 – 787 53 73